Bryntes

Meny

83%s regeln. Ett aprilskämt i Oktober(!?)

Igår kom det ett besked från det internationella skidförbundet (FIS) med en regeländring som heter duga. Först blev jag helt chockad och tänkte att jag måste gå ner 10 cm i stavlängd och att all stakträning och laborerande den senaste tiden har varit förjäves.
Det kändes som ett slag under bältet och att dom gubbar/tanter (eller vilka det nu är) som sitter där på mötet i Zürich inte har koll. Dom tittar hellre bakåt än framåt. Det tycker jag är tråkigt. Man bromsar utvecklingen.
Men efter lite eftertänksamhet, och lite mekning så är det inte så illa som det låter. Jag måste inte kapa mina stavar på häften som jag först trodde. Regeln säger alltså att man får åka med en stav som mäter 83% av kroppslängden.
Men då får man ha pjäxorna på och i mitt fall, så blir jag 177cm med pjäxor på = 177 * 0,83 = 146,91cm. Man får också mäta från remmens infästning vilket gör att man ”tjänar” några centimetrar till.
Detta gäller alltså FIS tävlingar, i långloppssammanhang tävlingar som Vasaloppet, Birken, Jizerska och Marcialonga bla. I dagsläget så tränar jag med en stav på är 152cm lång, vilket gör att jag ska ner nån cm för att få tävla på ovanstående tävlingar. Ett exempel på hur remmens infästning kan skala av centimetrar syns på bilden nedan:
För alla motionärer och andra aktiva säger man att det är enklare att köra kroppslängden ggr 0,85 –> det är butikstaktiken. Kör man dessutom en rejäl slipning av stavspetsen så tjänar man någon extra cm. 🙂
 
Med andra ord är det inte en sån himla stor skillnad som man först trodde. Men det är ju ändå ett sätt att bromsa utvecklingen. Det kommer ju bara komma ideér på att ta sig runt detta problem. Folk kommer ju fortsätta att staka ändå.
Tills dom säger att man ska gångra kroppslängden med 0,60 – då börjar det bli diagonalvänligt och tillbaka på -60 talet.

Men det är ju ändå ett sätt att bromsa utvecklingen. Det kommer ju bara komma ideér på att ta sig runt detta problem. Förbjud stakning helt och låt alla diagonala vasaloppet.

En ny regel innebär att det kommer bli ny rekordtid, väl? På exempelvis Vasaloppet. Hur kontrollmäter man 16000 stavar på vasan, är det stickprov? eller ska man kolla på varandra och om man råkar förlora en spurt då lämnar man in en protest för att den andra hade för långa stavar? – OM man bryter en stav och får en ny längs vägen som visar sig vara 0.90 blir man diskad då`? – kan man ha en lång och en kort stav som totalt sett blir 83% – Ska man gå samma väg på skate, inte köra 3ans växel hela backarna? förbjud glidvalla. Endast fästvalla får användas.  Inför viktklasser. 🙂

Frågorna växer.

Hur ska FIS reda ut detta? Hur som helst känns det som en regel som rört om i skidvärldsgrytan rejält, många har åsikter. Men jag tror att skulle man skicka ut frågan till alla aktiva som har FIS punkter så skulle den här regeländringen stannat som ett förslag hos kostymnissarna på FIS.

Jag och min goda vän och kollega i Skipodd 157 har självklart funderat en del kring detta och skarvar därför in en lika dyster låt som den här regeln är!

Att sen regeln kommer några veckor inna säsongspremiär är ju också illa. Det skulle kommit i Maj.

Jag ska kapa mina stavar, så kan väl ni hjälpa till att kapa FIS. Lägg tiden på att hitta ”riktiga” fuskare istället för att larva er med stavlängder.. Fast å andra sidan har dom fått tyst på astmadebatten!

. . . Detta måste ju vara slutet på Ronnie Löfs karriär. Han är den jag känner som åker med stavar så långa att man inte ser var dom slutar.. Undra vad han säger om den här idén?

Thats it for now.

Over and out!