Okategoriserade

Vasaloppet

 

Insatsen får 7 av 10 sockerbitar i betyg.

En trög inledning.

Vi vallade för att skidorna skulle gå bra mot slutet av loppet, vilket gjorde att dom sög rejält uppför första backen och fram till första kontrollen.

Därefter blev tätgruppen större och större, vilket gjorde att langningarna blev ganska svåra. När det är många i tätklungan blir det praktiskt taget krig mellan langarna som ska försöka ge dricka till deras åkare, det gäller att vara hård och inte ge vika. Och för mig är det superviktigt att jag ”träffar” langningarna, annars blir mitt blodsocker kört.

Men jag hade 15 st langande på plats under loppet som gjorde att jag fick all vätska och energi jag behövde. Eftersom tempot inte var så högt blev jag lite hög i blodsocker och fick krampkänning tidigare än normalt, men så snart tempot ökade blev blodsockret bra.

Jag försökte hålla en offensiv position, men ville inte åka bland de absolut främsta i spåret.

 Från Oxberg (30 km kvar) och framåt var tempot stigande och en efter en droppade av i tätklungan. Med 15 km kvar gick det maxfart och vid 11 återstående km tvingades jag släppa tätklungan. Det var inte många stavtag ifrån att jag skulle kunna ha varit med och spurtat om hela segern.

Det gick ungefär som jag hoppats. Loppet gick bra fram tills jag släppte. Jag hade gärna varit med och spurtat om segerkransen. Förutsättningar inför en spurt hade passat mig bra. Nu slutade jag på en 33:e plats 1 min och 57 sek efter segraren.

Blodsockret funkade bra. Vallavagnen, skidorna, servicepersonalen och allt runt omkring mig var helt optimalt. Med de resurser vi har, var det verkligen en maxprestation av hela serviceteamet. 10 av 10 sockerbitar i betyg!

Konkurrensen på Vasaloppet i år var den tuffaste någonsin och för mig var det ett bra kvitto att se att det inte är långt upp till en seger. Det ger verkligen mersmak till kommande år.

Efter loppet åkte jag till Idre fjäll för att lämna av Vallavagnen. (Vi åker förbi där när vi ska till Birkenbeinerrennet, och det känns onödigt att köra vagnen upp och ner.) Jag sov och tog igen mig under natten för att igår åter åka ner till Oslo och Holmenkollen och fortsätta mitt jobb med NRK och Helt Ramm under skidskytte VM.

Ni kan se episoderna på min officiella facebooksida.

Hörs hejj!