Okategoriserade

8a i Estland

Nu är vi på väg hemåt igen efter 4a hektiska dagar och häftiga upplevelser i Estland.

Det handlade alltså om 5 etapper på 4a dagar och alla etapper gick på olika ställen, vilket innebar lite bussåkande!

Etapp 1: var ett elimineringsrace i den fria stilen – kul tävlingsform -svår att förklara.

(Men kort kan man exempelvis säga att; 12 åkare delas upp på häften, startar på var sin startlinje på samma runda som mäter 300 meter, varje varv man passerar SIN startlinje plockas den som ligger sist av, detta fortsätter tills det endast återstår en åkare. Först körs kvalheat, så vill man gå hela vägen krävs mååånga km för att vinna)

Jag tog mig till finalen som bestod av 12 åkare. (6 i varje grupp).  Jag lyckades också vinna den interna fighten inom gruppen före Retivykh och Kosi6s mfl.. Vår teamkörning var dock för långsam så jag var knappt slagen av den andra gruppen och slutade 3a. Vilket var mycket bra i den konkurrensen! Dock gav inte detta mycket i totalen, tyvärr, (Estregler?) 🙂

Etapp 2:

Handlade om 100 meter i centrala Tartu. Stilen var klassisk och vi fick våra skidor till start av arrangören och det var ju stakning på skateskidor som gällde upptäckte man då. Alla finalister stakade. Jag rök ut i kvartsfinalen mot killen som vann hela tävlingen. Gleb Retivykh var grym å satte nytt WR med sina 12,65 i finalen. Jag hade 13,2 nånting…

Här gled touren iväg för min del. Jag tappade över minuten på en åkare som Retivykh.

Etapp 3: 10 km klassiskt, är en minst sagt intressant sprinttävlingsform 🙂

Dock en ruggigt fin tävling i Albu som är Jeak Maes hemmaplan. Kul var att man startade två och två och kunde hjälpa varandra lite. Jag gjorde dock ett lopp helt solo och slutade 11a och 57 sekunder från vinnande Peter Kummel. Det var ett bra lopp!

Etapp 4: Teamsprint skate. Här blev man ihop parad enligt något system som bara esterna förstår sig på 🙂

Jag älskar ju den här tävlingsformen och att banan var 250 meter med 5 rundor / åkare gjorde inte saken sämre. För en gångs skull gick det smärtfritt och jag kunde skicka ut min estländska kollega Kein Einaste i spets. Vi vann före Roddy Darragon / Timo Simonlatser. Kul som satan! Radiointervju

Etapp 5: Pursuitjaktstart 2,5km + 2,5km. Kul tävlingsform ännu en gång!

Dem åkare med jämna nummer startade med skate och tvärtom. Jag låg 10 i totalen.  Därmed var det skate i början. Jag fick på en kanonetapp och plockade två åkare (K.Lassila FIN & A. Saarepuu EST) och slutade 8a i den slutliga resultatlistan. Sträcktiden var en av dem bästa under dagen!

Min rumskompis och numera sprintkollega Magnus Jonsson slutade på en slutlig 16e plats efter att ha haft en tuff batalj med Roddy Darragon!

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en 7kt kul tour, jag gillar att resa runt och se mycket nytt och Esternas entusiasm & fina skidanläggningar gör att vi i Sverige ligger i lä. Jag tar med mig segern i teamsprinten och den sköna stämning som var kring den!

Nu blickar vi framåt,.

Vilket innebär en ny tour och denna gång i Stockholm/Falun. Den här gången ska jag dock speakra. Eftersom reglerna säger att det är endast topp 50 i världscupen som får tävla i den. En regel som man kan tycka lite vad man vill om. Jag förstår mig inte på den! Men så ligger jag 111a i den totala cupen också 🙂

Time 2 sleep!

Hörs HäJJ 🙂

// RoBinSSonN

(som Gleb kallar mig) 🙂