Okategoriserade

Matnyttigt inlägg för alla träningstokar!

Stig Mattsson är en förebild när det gäller kostfrågor. Han kan i min värld allt inom området! Att han dessutom varit elitidrottare och aktiv inom skidorientering med 3 VM medaljer i bagaget är ju inte direkt en nackdel när man pratar om kost och träning. Just nu jobbar han som kostrådgivare på Sveriges Olympiska Kommitté.

Jag åkte till Falun för att ha en intervju med honom om hans kunskap kring diabetes, kost och träning. Jag fick svar på många intressanta frågor som är viktiga för både diabetiker och icke diabetiker. För de som tränar och tävlar på elitnivå och motionsnivå.

I High & Low avsnittet tog vi några frågor, men jag vill dela med mig av hela intervjun eftersom jag vill sprida kunskapen och tipsen till er alla.

För hur ska man egentligen ladda upp för en tävling på bästa sätt? Vad är kostexpertens syn på LCHF? Vad är det optimala blodsockret innan start? Hur mycket kolhydrater ska man fylla på under en tävling?

I filmen nedan får du svar på bland annat dessa frågeställningar.

Tack för intervjun Stig!

Hörs hejj!

PS.  För att snabbt hoppa till den fråga du funderar över ser du de ungefärliga tiderna här:

5 sek – Hur långt en tävling bör man äta frukost?
1:25 min – Ska man ladda med carboloader innan ett race? Eller går det lika bra att fylla på med snabba kolhydrater under racet? Vad är dina rekommendationer?
2:20 min – Tre tips för diabetiker – kostmässigt?
4:55 min – Har du några tankar på LCHF?
5:50 min – Stämmer det att man får ketoner då?
6:44 min – Är det farligt med ketoner?
7:03 min – Finns det något superpiller för att bli kvitt sin diabetes?
7:29 min – Vad anser du om blodsockret innan start, är det så viktigt egentligen?
8:27 min – Hur bör man äta under ett lopp?
9:11 min – Är dagen innan viktigare kostmässigt än dagen man tävlar på?.. Eller kan man med en bra frukost parera det dåliga intaget dagen in?
10:30 min – Spelar det någon roll om man är diabetiker eller inte?
10:56 min – Hur ser den optimala tävlingstallriken ut inför vasaloppet 2017?

DS.