Okategoriserade

83%s regeln. Ett aprilskämt i Oktober(!?)

Igår kom det ett besked från det internationella skidförbundet (FIS) med en regeländring som heter duga. Först blev jag helt chockad och tänkte att jag måste gå ner 10 cm i stavlängd och att all stakträning och laborerande den senaste tiden har varit förjäves.
Det kändes som ett slag under bältet och att dom gubbar/tanter (eller vilka det nu är) som sitter där på mötet i Zürich inte har koll. Dom tittar hellre bakåt än framåt. Det tycker jag är tråkigt. Man bromsar utvecklingen.
Men efter lite eftertänksamhet, och lite mekning så är det inte så illa som det låter. Jag måste inte kapa mina stavar på häften som jag först trodde. Regeln säger alltså att man får åka med en stav som mäter 83% av kroppslängden.
Men då får man ha pjäxorna på och i mitt fall, så blir jag 177cm med pjäxor på = 177 * 0,83 = 146,91cm. Man får också mäta från remmens infästning vilket gör att man ”tjänar” några centimetrar till.
Detta gäller alltså FIS tävlingar, i långloppssammanhang tävlingar som Vasaloppet, Birken, Jizerska och Marcialonga bla. I dagsläget så tränar jag med en stav på är 152cm lång, vilket gör att jag ska ner nån cm för att få tävla på ovanstående tävlingar. Ett exempel på hur remmens infästning kan skala av centimetrar syns på bilden nedan: